U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

De betrouwbare auto’s uit de Toyota stal.

GMAN, 27 juli 2017 - Toyota

Laten we eerlijk zijn, het Belgische verkeer is geen pretje. Onze wegen zijn niet overal even vlot berijdbaar. Daarnaast staan we met z’n allen elk jaar urenlang in de file. Alsof dit alles nog niet voldoende is, zijn ook onze ongevallenstatistieken bij de hoogste van Europa. Als je achter het stuur kruipt, kan je maar beter een betrouwbare wagen hebben. Wie betrouwbaarheid zegt, zegt in dezelfde adem ook Toyota. We nemen de belangrijkste opties die je kunnen ondersteunen onder de loep. Want hoe dan ook, auto’s maken een fundamenteel deel uit van ons dagelijks leven.

De betrouwbare auto’s van Toyota

We schuimen het web af naar betrouwbare, objectieve onderzoeken over de meest betrouwbare automerken in België. Tenslotte is de betrouwbaarheid van je auto een belangrijke factor als je op zoek bent naar een nieuwe wagen. Uit onderzoek van ‘Business Insider’ blijkt dat de strijd om de meest betrouwbare auto gestreden wordt tussen Lexus en Toyota. Tijd om eens te onderzoeken wat deze merken zo betrouwbaar maakt.

“Ik zweer al meer dan 40 jaar bij Toyota. 41 jaar geleden kocht ik mijn eerste Toyota en ik rij er nog steeds met een rond. Wel iets moderner nu: een Toyota C-HR Hybride," zegt Karel, een trouwe Toyota-rijder. "Ik heb andere merken een kans gegeven, maar voor mij kon niets op tegen Toyota. De veiligheid en de kwaliteit van de wagens speelt daarin mee. Je betaalt misschien wel iets meer, maar je krijgt er het dubbele voor in ruil.”

Zoals Toyota het zelf graag zegt, ‘mobiliteit moet rijmen op veiligheid’. Daarom combineren ze enkele veilige beschermengelen in het ‘Toyota Safety Sense’-systeem. Deze gebundelde veiligheidstechnologieën helpen je aanrijdingen te voorkomen. We lijsten de zes belangrijkste veiligheidsvoorzieningen even op.

Pre-Collision System (PCS)

Wanneer je tussen 10 en 80 km/u rijdt, detecteert het systeem hindernissen voor jou. Je krijgt dan zowel een auditieve als een visuele waarschuwing die aanmaant om te remmen zodat het risico op kop-staartaanrijdingen verkleind wordt. Daarnaast zorgt het PCS er ook voor dat het remsysteem voorbereid wordt om extra remkracht te leveren wanneer jij de rem intrapt.

Wanneer je niet tijdig reageert, kan het systeem er zelfs voor zorgen dat je snelheid met 30 km/u vertraagd wordt of de wagen volledig tot stilstand komt. Het intelligente ‘Pre-Collision System’ heeft daarnaast ook een variant met voetgangersdetectie. Deze volgt hetzelfde principe als bovenstaande bij hindernissen.

Lane Departure Alert (LDA)

Onze volgende, onmisbare beschermengel is het ‘Lane Departure Alert’ ofwel de rijstrookassistent. Het systeem volgt samen met jou de rijstrookmarkeringen op. Wanneer je dreigt van je rijstrook af te wijken zonder je richtingaanwijzers aan te zetten krijg je een audio waarschuwing. Zo helpt deze rijstrookassistent ongevallen en frontale botsingen (zoals wanneer je plots van rijstrook verandert) te vermijden.

Sommige Toyota-modellen zijn zelfs uitgerust met de nieuwste variant van het ‘Lane Departure Alert’. Hierbij stuurt het systeem tegen zodat je wagen zijn rijstrook kan behouden.

Maarten nam de proef op de som en was onder de indruk tijdens zijn testrit met de nieuwe Toyota Auris. “Ik ben een enorme fan van het volledige ‘Toyota Safety Sense’ pakket. Soms raak je afgeleid en wijkt je wagen van de baan af. Meteen kreeg ik een waarschuwing. Echt enorm handig.”

Automatic High Beam (AHB)

Zoals de term al doet vermoeden, zorgen je automatische grootlichten hierbij voor een beter zicht tijdens nachtelijke uitstapjes. Het systeem detecteert automatisch de koplampen van zowel je tegenliggers als de achterlichten van je voorliggers. Aan de hand daarvan schakelt het dan tussen je groot- en dimlichten zodat andere bestuurders niet verblind worden. Met de ‘Automatic High Beam’ worden hindernissen en voetgangers meteen beter zichtbaar.

Road Sign Assist (RSA)

Een systeem dat verkeersborden voor je leest en daarop inspeelt is niet langer een utopie. De RSA leest verkeersborden zoals snelheidsbeperkingen, inhaalverbodsborden, borden over de toestand van de weg en snelwegborden en projecteert deze info op je dashboard. Rijd je dus rond in een drukke stad en mis je een bord? Deze technologie is letterlijk een extra paar ogen om alle regels en borden goed te zien.

Wist je dat je dit veiligheidspareltje op het merendeel van alle Toyota-modellen terugvindt? Dat en nog veel meer heeft de Toyota Prius bijvoorbeeld voor jou in petto.

Adaptive Cruise Control (ACC)

De ‘Adaptive Cruise Control’ is een feature dat tegenwoordig al ingeburgerd is. Aan de hand van een geavanceerde millimeter-golfradar wordt jouw snelheid aangepast aan de snelheid van jouw voorganger. Zo behoudt het systeem steeds een veilige afstand tussen de wagen voor jou en jouw wagen. Denk maar aan iemand die onverwacht vlak voor jou invoegt, dan zorgt de ‘Adaptive Cruise Control’ ervoor dat je wagen automatisch afremt.

Driver Attention Alert

Als laatste feature zetten we het ‘Driver Attention Alert’ nog even in de verf. Hier krijg je een audiovisuele waarschuwing wanneer je twee uur aan een stuk aan het rijden bent met een snelheid boven 65km/u. Het systeem kan je dan bijvoorbeeld aanraden om even een rustpauze in te lassen.

Veiligheid in betrouwbare wagens

De innovatieve technologie ‘Safety Sense’ is natuurlijk een optie. Maar ook zonder bijbetalen zijn de modellen van Toyota goed uitgerust. Denk bijv. aan alles dat de Toyota Yaris in petto heeft. Alle Toyota-modellen staan erom bekend extreem veilig uitgerust te zijn en de Yaris is hierop geen uitzondering. Denk maar aan zijn zeven airbags. Naast de traditionele luchtkussens krijgt de chauffeur ook een extra airbag aan de knieën. Veiligheid ten top. Nieuwsgierig naar alles wat de Toyota Yaris jou kan bieden? Je leest er hier alles over.

Nog een laatste spectaculaire nieuwigheid vind je onder andere terug in de Toyota RAV4. Dit pareltje is namelijk uitgerust met de meest geavanceerde camera-technologieën waardoor je een 360°- beeld van je wagen te zien krijgt. In een moeilijke situatie, bijvoorbeeld tijdens het parkeren, zie je in één oogopslag alles rondom jouw wagen. Nooit meer ongelukkige aanvaringen met die irritante paaltjes op parkings.

Betrouwbaarheid reikt veel verder dan alleen beschermengelen als ‘Safety Sense’ of extra airbags. Betrouwbaarheid wilt zeggen dat je op je wagen kan rekenen in elke situatie. Denk bijvoorbeeld aan de garantie. Toyota biedt op al zijn modellen een minimumgarantie van 5 jaar ofwel tot 150.000 kilometer.

Ben je al bekend met het Toyota Eurocare programma? Daarmee krijg je Toyota Eurocare assistentie gedurende vijf jaar in 30 Europese landen. Bij pech, een probleem of zelfs een ongeval biedt Toyota je verschillende bijstandsmogelijkheden. Het beste van al? Niet alleen de bestuurder, maar ook de passagiers zijn gedekt.

Daarnaast werkt Toyota enkel met originele onderdelen. Alle modellen zijn zodanig ontworpen dat de kosten voor eventueel schadeherstel tot het absolute minimum worden beperkt. En Toyota werkt steeds met duurzame materialen. Carrosseriedelen die makkelijk beschadigd kunnen worden, worden bijvoorbeeld niet gelast maar geschroefd. In de bumpers werden energieabsorberende elementen geïntegreerd en kostbare onderdelen worden zover mogelijk van de kwetsbare punten van je wagen geplaatst. De lijst is eindeloos.

Je ziet het. Zowel veiligheid als betrouwbaarheid zijn absolute prioriteiten voor Toyota. Wist je dat Toyota ook zorgvuldig met de toekomst bezig is? Meer daarover kan je terugvinden in onze gids over hybride wagens.

Bekijk de hybrides van Toyota op een rijtje

In deze 20-pagina's tellende gids laten we je kennismaken met de hybride uitvoeringen van de Yaris, Auris, Prius en de RAV4. 

Download de gids