U gebruikt een zeer verouderde browser, gelieve uw browser up te daten.

Kiezen voor een hybride bedrijfswagen: is dat fiscaal voordelig?

GMAN, 30 december 2015 - Toyota

Nu een akkoord is bereikt tijdens de internationale klimaattop, staan heel wat neuzen in dezelfde richting. Op naar een nabije toekomst waarin auto’s een pak minder CO2 zullen gaan uitstoten. Denk jij er wel eens aan om over te schakelen op een groene(re) wagen? Een goed idee, want er staat niet alleen een groen imago, maar ook een fiks fiscaal voordeel tegenover. Dat maakt kiezen voor hybride tot een win-win deal. En dat zijn de beste deals. Waarom, dat lees je hieronder. 

Wil je meteen alles weten over hybrides? Download dan de gids waarin we je meenemen naar de wereld van hybrides.

Hoe zat het alweer?

Een hybride wagen rijdt op brandstof én elektriciteit. Hybrides van Toyota bijvoorbeeld rijden op zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor. Tijdens het rijden wisselen ze elkaar af zonder dat je iets hoeft te doen. Laden doet hij terwijl je remt. Pas vanaf een bepaalde snelheid verbruikt hij brandstof. Daardoor stoot hij minder CO2 uit en dat verdient een aanmoediging, vindt de overheid. Daarom geeft zij jou een duwtje in de rug in de vorm van belastingvoordeel

Over welke cijfers spreken we?

Een niet onaardig voordeel: bepaalde hybrides zijn tot 100% fiscaal aftrekbaar. Alleen 100% elektrische wagens doen het nóg beter. Hoeveel CO2 een hybride uitstoot, is volledig afhankelijk van merk en type auto. Hoe minder CO2, hoe meer fiscaal voordeel. Dit is dus de moeite waard om even te checken. Een betrouwbare autospecialist zoals GMAN kan je die cijfers voorleggen, zodat je objectief kunt vergelijken tussen modellen en types. Voor Toyota is dit standaard 90%*. Je rekening is dan snel gemaakt. Let wel, de brandstofkosten voor een hybride zijn slechts voor 75% aftrekbaar, net zoals bij klassieke wagens.

*Met uitzondering van de RAV4

De Toyota Prius zou dus goede hybride bedrijfswagen zijn. Wil je meer weten over dit model?

 

Nóg meer cadeautjes

Toch is dat niet het enige cadeau van de fiscus. Belastbaar voordeel in hoofde van de bedrijfsleider daalt met de uitstoot van CO2. Ben je CEO, dan betekent kiezen voor een hybride ook: kiezen voor een lager VAA (Voordeel Alle Aard). Dit kan een paar duizend euro per jaar schelen. Voeg dit bij de vorige aftrek en je ziet toch een behoorlijke winst. Ook deze voordeelpost zal GMAN je met plezier even voorrekenen. Je mag immers nooit in de klassieke valkuil trappen: enkel kijken naar de aankoopprijs van een wagen. Pas als je de totale ‘cost of ownership’ berekent – of snel even laat berekenen – kan je effectief vergelijken en de beste keuze maken. 

Bovendien blijven hybrides, plug-in hybrides en elektrische wagens buiten schot van de hervorming van de belasting op inverkeerstelling (BIV). Elektrische wagens en (plug-in) hybrides blijven zeker vrijgesteld van BIV tot begin 2021. Voordelen genoeg. Wil je berekenen hoeveel BIV je exact moet betalen? Doe dan hier een simulatie.

Wil je meer weten over de hybrides van Toyota en hun voordelen? Download dan de 20-pagina’s tellende gids waarin we je meenemen naar de wereld van hybrides.

Bekijk de hybrides van Toyota op een rijtje

In deze 20-pagina's tellende gids laten we je kennismaken met de hybride uitvoeringen van de Yaris, Auris, Prius en de RAV4.